Доц. Петя Георгиева: Върховният административен съд възстанови използването на машини за гласуване във втория тур и предизвика 20% недействителни бюле..

Върховният административен съд взе решение, че машините за гласуване трябва да бъдат използвани във втория тур на изборите.....

31/10/23  •  97 Прегледа

Новини
Hyomi avatar

 

 

 

Върховният административен съд взе решение, че машините за гласуване трябва да бъдат използвани във втория тур на изборите, след като отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), при което машините бяха премахнати след първия тур. Това обаче доведе до възникването на 20% недействителни бюлетини.

Доцент Петя Георгиева от Департамента по политически науки на Нов български университет напомни, че през април тази година, когато беше възможно гласуването както с хартиени, така и с електронни бюлетини, имаше малко брой недействителни бюлетини. Тя подчерта, че гласуването с машини изисква следване на определен порядък от стъпки и институциите трябва да осигурят разбираема система за гласуване, която да бъде достъпна за всички граждани. Тя призова и за информационни кампании, както онлайн, така и на място, за да се улесни процесът на гласуване.

Доц. Георгиева изтъкна необходимостта от обстоен анализ на причините, водещи до недействителни бюлетини. Тя посочи, че когато се забележи рязък спад в подкрепата за дадена партия, която преди имаше голям брой избиратели, и същевременно се появяват нови, непознати партии, които заемат второ място, и има над 17% недействителни бюлетини, е интересно да се проучи, защо тези бюлетини са били обявени за недействителни.

Тя спомена, че гласоподавателите имат възможност да попълнят декларация за настоящ адрес, което им гарантира правото на гласуване, дори ако не желаят да гласуват на своя настоящ адрес, а на друго място. Този процес обаче изисква предварителни кампании и информационни усилия.

Доц. Георгиева коментира също и факта, че в 14 областни града ще има балотажи. Тя подчерта, че печелившата стратегия в София би била на онзи кандидат, който продължи с позитивна кампания и включва все по-голям брой избиратели, без да ги разделя или сблъсква по различни критерии. Тя посочи, че кандидатурата на Ваня Григорова се насочва към радикално лявата част от спектъра и че важно е да се проучи доколко има политически сили, които ще подкрепят тази проевропейска радикално лява позиция.

Този интервю с доц. Петя Георгиева обръща внимание на важни аспекти на изборния процес и недействителните бюлетини, както и на необходимостта за широки информационни кампании и участие на гражданите в процеса на гласуване.

0 Коментара
Няма открити коментари

Препоръчани публикации