Еволюцията на термина 'Queer': От обидност към сила на самоидентификацията

През края на 1980-те години, думата "queer" беше употребявана като обидно обозначение за женствени мъже или хора...

30/09/23  •  146 Прегледа

Новини
VTube7  avatar

 

 

През края на 1980-те години, думата "queer" беше употребявана като обидно обозначение за женствени мъже или хора, които се идентифицираха като гей. На английски език този термин се използваше и като обидно наричане за странни и ексцентрични хора. Можем да кажем, че "queer" беше използван, за да се опишат всички идентичности, които не бяха хетеросексуални.

В началото на 1990-те години обаче общността LGBTQ+ прие този до тогава обиждащ термин като положителен символ. Това стана, защото тези, които се самоидентифицираха като "queer", не виждаха нищо лошо в това да бъдат считани за интересни и различни от останалите в обществото.

В наши дни, терминът "queer" се използва широко за описване на хора от общността LGBTQ+. Разбира се, все още има хора, които не се чувстват удобно с този термин.

Важно е да се подчертае, че когато става въпрос за този термин, това зависи от самоидентификацията на конкретната личност. Много хора се колебаят да се определят като "трансгендер", "гей" или "лесбийка", но използването на "queer" се счита за по-приемливо и ги удовлетворява.

0 Коментара
Няма открити коментари

Препоръчани публикации