Откривайки Изкуството на Живота и Семейството: Поглед във Филмовия Свят на Хирокадзу Корееда..

Японският режисьор Хирокадзу Корееда фокусира вниманието си върху незначителните, но...

27/11/23  •  144 Прегледа

Новини
Izuma avatar

 

 

 

Японският режисьор Хирокадзу Корееда фокусира вниманието си върху незначителните, но важни моменти в живота на героите си: капките дъжд по кожата, готвенето на храна в масло, сутрешните пътувания с влак. Тези ежедневни сцени, ставащи съществени пред фонa на загубата, се вмъкват към зрителя, кани го във вълнуващ свят, толкова деликатен, че е трудно да се избегне.

„Какво представлява семейството?“ е въпрос, към който Корееда се връща непрекъснато, създавайки творби, които разглеждат ядрото на семейството, изследват напрежението между поколенията и почитат небиологичните връзки. Заедно с тишината и хуманизма на творбите му, тези теми го свързват с режисьора на "Tokyo Story" Ясуджиро Одзу.

Той сам признава, че е повлиян от британския режисьор Кен Лоч, и това се отразява във филмите му, които често разказват истории за живота на маргинализирани в обществото, изправено пред кризи и самота. Корееда също е заинтересован от метафизиката и експериментира с идеи като чистилището, падащите звезди и антропоморфизма. Неговият емпатичен подход е основен елемент във всеки от неговите филми, като всяка творба е уникално пътешествие.

След печеленето на "Златната палма" за "Shoplifters", Корееда предприема своеобразно световно турне - "The Truth" (2019) се развива във Франция с участието на холивудския актьор Итън Хоук, а дебютът му на корейски "Broker" включва актьора от "Parasite" Сон Канг-хо и к-поп звездата Ай Ю. Той разширява своя творчески обхват и в телевизионната среда, като създава и режисира множество епизоди от "The Makanai: Cooking for the Maiko House" за Netflix. Докато влиза в следващия етап от кариерата си, ето как да се запознаете с неговите филми.

1. "Nobody Knows" (2004)

"Nobody Knows" е вдъхновен от истинска история за майка, която оставя петте си малки деца да се грижат сами в Токио. Филмът проследява живота на 12-годишния Акира, който се грижи за тримата си по-малки братя и сестри. Без сценарий, филмът използва интуицията на децата актьори и представя история за младежка устойчивост и осъждане на възрастните, които ги пренебрегват.

2. "Still Walking"

"Still Walking" проследява семейство, което се събира за възпоменателен ритуал след смъртта на майка. Филмът документира универсалното преживяване на възрастни деца, връщащи се в дома на детството си, където старите напрежения изплуват на повърхността. Корееда използва статични кадри в малки пространства, за да предаде безкрайните битки с грижата и отговорността.

3. "Shoplifters"

Победител на "Златната палма" и номиниран за "Оскар", "Shoplifters" разказва за импровизирано семейство, което се прехранва с кражбата от магазини и осиновява момиче. Филмът разкрива скритата истина за семейството, когато синът им е арестуван. Това е интригуващ прозорец към живота на необичайно семейство, подчертан със сърцераздирателен завършек, който провокира размисъл за етиката на семействата без кръвни връзки.

4. "After Life" (1998)

В "After Life", чистилището е бюрократично и предстои наскоро починали хора да изберат един спомен, който да вземат със себе си във вечността. С експериментална концепция, този филм се занимава с начина, по който помним собствения си живот и как паметта преписва сама себе си. "After Life" е израз на силата на снимката и създаването на филм като инструмент за запазване на спомен.

5. "Air Doll"

"Air Doll" разказва историята на надуваема секс кукла, която оживява и изследва света извън апартамента на собственика си. Със заснемането от оператора на "In the Mood for Love" Ли Пинг-бин, филмът се докосва до теми като градска изолация и търсене на смисъл. Корееда изобразява живота като нещо, което никой не може напълно да запълни сам.

0 Коментара
Няма открити коментари

Препоръчани публикации