Google става на 25 години

През деня днешен, Google, големият интернет гигант, отбелязва своя 25-годишен юбилей...

27/09/23  •  80 Прегледа

Новини
VTube7  avatarПрез деня днешен, Google, големият интернет гигант, отбелязва своя 25-годишен юбилей. През 1998 година, точно на тази дата, компанията бе официално основана, според самите техни изявления.

Цялата история започва с Лари Пейдж и Сергей Брин, когато двамата бяха докторанти в Университета на Станфорд. Те се запознават, докато изучават компютърни науки и бързо откриват общ интерес и цел - да направят интернет по-лесно достъпен за хората. Затова решават да създадат по-добра интернет търсачка.

Работата започва в стаята им в общежитието, където разработват първият прототип на търсачката. Това става през 1996 и 1997 година. В този ранен етап те внедряват някои от основните критерии на търсачката.

С времето се присъединяват още хора към проекта, и през 1998 година е готов първият прототип на търсачката, която скоро след това става известна като Google.

През същата година, Брин и Пейдж решават да превърнат своя проект в бизнес и получават първоначално финансиране от Анди Бещолсхайм, съосновател на Sun Microsystems. През същата година получават и инвестиции от Рам Шириъм и Джеф Безос, съосновател на Amazon. Заедно с лични средства и средства от семейството си, събират около 1 милион долара и отварят първия офис на компанията, който е в нает гараж. На 27 септември, Google е официално регистрирана като компания с това име.

През 2004 година компанията излиза на борсата и става оценена на над 23 милиарда долара, генерирайки 1,67 милиарда долара през първия си ден. Тогава Лари Пейдж, Сергей Брин и тогавашният изпълнителен директор Ерик Шмид се ангажират да работят за Google през следващите 20 години, до 2024 година.

След това Google продължава да расте и придобива YouTube през 2006 година и DoubleClick през 2008 година. Компанията става големи интернет гигант и разширява своята империя с различни услуги и дъщерни фирми. Тя играе важна роля в развитието на Android като най-популярната мобилна операционна система и инвестира в различни технологии като автономни автомобили, изкуствен интелект, виртуална реалност и квантови компютри. Компанията строи множество центрове за данни и инвестира в подводни магистрални интернет кабели и инфраструктура.

През годините, растежът на Google води до множество проблеми, включително обвинения в монопол и недобросъвестни практики към по-малки компании. Въпреки това, компанията продължава да расте и става част от клуба на компаниите с оценка над 1 трилион долара. Изглежда, че Google ще остане значима сила в технологичния свят и в бъдеще.

0 Коментара
Няма открити коментари

Препоръчани публикации